• Zdieľať
  • 829 Počet videní
  • 15 minút
  • Porcií 2
  • Jednoduchý
2 celozrnné raňajkové recepty, ktoré naštartujú tvoj deň

2 celozrnné raňajkové recepty, ktoré naštartujú tvoj deň

Celozrnné potraviny sú zdravšie ako výrobky z bielej múky. Obsahujú viac vlákniny, menej cukrov aj menej kalórií.

Preferencie:

    Príprava

    Zdieľať

    Celozrnné pečivo na raňajky ti dodá potrebnú energiu a keďže obsahuje viac vlákniny, tak ťa aj viac zasýtia a tým ťa budú držať od zbytočného mlsania medzi jedlami. Pripravili sme si pre teba zopár receptov na celozrnné raňajkové pochúťky.

    Podľa USDA (United States Department of Agriculture) je konzumovanie celozrnných potravín zdraviu prospešnejšie ako konzumovanie potravín z bielej múky. Celozrnné potraviny znižujú riziko srdcovo – cievnych ochorení, syndrómu dráždivého čreva, obezity a cukrovky, pretože obsahujú väčšie množstvo vlákniny, ktorú tráviaci systém trávi dlhšie. Celozrnné potraviny bránia nadúvaniu, zápche, zlepšujú trávenie, pomáhajú regulovať telesnú hmotnosť a dokonca pôsobia preventívne proti rakovine hrubého čreva.

    Kroky

    1
    Hotovo

    Recept na domáci celozrnný chlebík

    V miske zmiešaj dve a trištvrte šálky horúcej vody, tretinu šálky olivového oleja, tretinu šálky medu, dve lyžice melasy a jednu polievkovú lyžicu morskej soli a pridaj dve šálky celozrnnej múky a všetko zmiešaj do jednotnej hmoty. Pridaj dve lyžice kvasníc v prášku, ďalšie štyri šálky celozrnnej múky a všetko dobre zamies na cesto. Pokiaľ treba, pridaj ešte múku a mies cesto do jednotnej hmoty až kým neprestane byť lepkavé. Cesto potom nechaj vykysnúť 30 - 45 min zakryté v miske. Keď je cesto vykysnuté, vyber ho z misky a rozdeľ na dve polovice, ktoré vytvaruj do pekných guľatých bochníčkov. Tieto bochníky nechaj znova kysnúť. Potom ich umiestni na plech a nechaj piecť 35 - 40 min pri 175°C. Každá rúra je však iná, tak nezabudni chlebík sledovať a pri pečení sa riaď aj vlastným úsudkom, nielen receptom.

    2
    Hotovo

    Recept na celozrnné raňajkové tyčinky

    Tieto ovocné tyčinky ti budú zaručene chutiť, ak si milovníkom sladkých raňajok. Sú zdravé, majú nízky obsah tuku a sú plné vlákniny. Rúru si predhrej na 190°C. V miske zmiešaj šálku celozrnnej múky, 2 šálky ovsených vločiek, 1 čajovú lyžičku škorice, 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva, 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy, 1/2 čajovej lyžičky morskej soli. V druhej miske roztlač dva zrelé banány, pridaj 3/4 šálky nasekaných orechov a 3/4 šálky sušených brusníc a všetko pekne zmiešaj. Samozrejme, môžeš použiť orechy a sušené ovocie podľa vlastnej chuti. Obe zmesi spoj a riadne premiešaj. Zmes potom vylej na plech, ktorý predtým môžeš (ale nemusíš) vystlať papierom na pečenie. Peč 22 min na 190°C. Rovnako ako v prvom recepte aj tu platí heslo - riadiť sa vlastným inštinktom. Či je cesto upečené najlepšie uvidíš, keď doňho zapichneš špajdlu. Pokiaľ na nej neostane prilepené cesto, znamená to, že cesto máme upečené. V tom momente môžeš plech vytiahnuť z rúry a nechať vychladnúť pri izbovej teplote. Keď plech vychladne, nakrájaj cesto na tyčinky. Zvyšné tyčinky skladuj v chladničke.

    DANKA

    predchádzajúci
    Rýchle kuracie prsia s parmezánom pečené v rúre
    ďalší
    FIT sušienky, ktoré môžeš jesť bez výčitiek
    predchádzajúci
    Rýchle kuracie prsia s parmezánom pečené v rúre
    ďalší
    FIT sušienky, ktoré môžeš jesť bez výčitiek

    Napíš, čo si myslíš o tomto RECEPTE