Ingrediencie
-
2 ks červená paprika
-
160 g kuskus
-
1 ks citrón
-
4 stonky koriander
-
200 g kozí syrnajlepšie čerstvého
-
3 PL olivový olej
-
50 ml mlieko
-
1 ks cibuľa
-
1 PL rasca
-
300 ml zeleninový vývar
-
2 PL sušené hrozienka
-
morská soľ
-
čierne korenie
Príprava
Pripravila som si pre teba jedlo, bohaté na vitamíny a vlákninu. Po zapečení sa jednotlivé suroviny prepoja a vytvoria nezabudnuteľnú chuť. Tak si to so mnou vyskúšaj a uvidíš, že ti to bude chutiť. Príprava ti nezaberie veľa času 🙂
Vieš čo je kuskus?
Dlho som sa nezaoberala tým, čo to ten kuskus vlastne je. Počula som o ňom veľmi málo, nepoznala som ako chutí a preto som ani netušila aké by bolo zdravé, zaradiť ho do jedálnička.
Tak ti teraz o ňom prezradím niečo viac. Kuskus je potravina, ktorá pochádza z Afriky. Patrí medzi základ potravín severoafrickej kuchyne. V arabskej zemi sa stal súčasťou národnej kuchyne. Je to vlastne malá cestovina, podobná tarhoni, vyrábaná zo semoliny – tzv.druh tvrdej pšenice. Kuskus je vhodný pri chudnutí a diétach.
Zaujímavé je, že sa nevarí, ale zalieva vriacou vodou či vriacou omáčkou, alebo vývarom a nechá 5-10 minút odstáť. Trocha netradičnejšia príprava je nad parou. Behom bublania nad parou sa viac krát zoberie kuskus nabok, premieša. Ak je hotovž zmieša sa s olivovým olejom, alebo maslom. Je vynikajúci pripravený na sladko i na slano.
Prečo kuskus zaradiť do jedálnička?
Pretože obsahuje minimálne percento tuku, vitamíny B, E, vápnik, fosfor, železo, vlákninu a veľa uhľohydrátov. Najzdravší je celozrný (cenovo drahší), pretože obsahuje aj šupku, ktorá si zachová viac vitamínov a vlákniny. Je výborný na cievy, preto by ho mali jesť ľudia s srdcovo cievnymi ochoreniami, predchádza rakovine a zlepšuje činnosť čriev. Vhodný je aj pre ľudí s vysokým krvným tlakom a cholesterolom.
Kroky
1
Hotovo
|
Predhrej si rúru na 200 stupňou, teplovzdušnú na 180, plynovú na značku 4. |
2
Hotovo
|
Prepol si papriky na polovicu, odstráň semienka a daj na 10-12 minút zapiecť reznými plochami smerom nahor do rúry. |
3
Hotovo
|
Vytlač šťavu z citróna na 1 polievkovú lyžicu a daj do misky. Pridaj opláchnutý koriander nakrájaný na menšie kúsky, 2/3 kozieho syra, 1 lyžicu olivového oleja, mlieko a troška citrónovej kôry a všetko spolu poriadne premiešaj . Zatiaľ odlož nabok. (ZMES 1). |
4
Hotovo
|
Cibuľu si pekne olúp, pokrájaj na jemno a smaž vo zvyšnom oleji (2 polievkové lyžice). Pridaj drvenú rascu a hrozienka. Prilej vývar a nechaj všetko spolu prevrieť. Dochuť 2 lyžicami citrónovej šťavy, soľou a korením. |
5
Hotovo
|
Do misky si priprav kuskus a zalej ho touto zmesou. (Sem tam premiešaj, podľa návodu na obale). |
6
Hotovo
|
Ak máš hotový kuskus, pridaj doň ZMES 1. Premiešaj a ochutnaj. Môžeš poprípadne dochutiť soľou či korením a naplňiť papriky. Na vrch zmesi dolož zvyšný kozí syr. |
7
Hotovo
|
Rúru si nastav na grilovanie a už len krátko nechaj v rúre grilovať. |
8
Hotovo
|
TIP: Do zmesi 1 vyskúšaj dať aj pár kúskov orieškov. Sú zdravé a nič tým nepokazíš. |