Plnené papriky kozím syrom a kuskusom

Plnené papriky kozím syrom a kuskusom

Vlastnosti:
  • Vegetarián
Preferencie:
    • 180 stupňov
    • Porcií 2
    • Jednoduchý

    Ingrediencie

    Príprava

    Zdieľať

    Pripravila som si pre teba jedlo, bohaté na vitamíny a vlákninu. Po zapečení sa jednotlivé suroviny prepoja a vytvoria nezabudnuteľnú chuť. Tak si to so mnou vyskúšaj a uvidíš, že ti to bude chutiť.  Príprava ti nezaberie veľa času 🙂

    Vieš čo je kuskus?

    Dlho som sa nezaoberala tým, čo to ten kuskus vlastne je. Počula som o ňom veľmi málo, nepoznala som ako chutí a preto som ani netušila aké by bolo zdravé, zaradiť ho do jedálnička.

    Tak ti teraz o ňom prezradím niečo viac. Kuskus je potravina, ktorá pochádza z Afriky. Patrí medzi základ potravín severoafrickej kuchyne. V arabskej zemi sa stal súčasťou národnej kuchyne. Je to vlastne malá cestovina, podobná tarhoni, vyrábaná zo semoliny – tzv.druh tvrdej pšenice. Kuskus je vhodný pri chudnutí a diétach.

    Zaujímavé je, že sa nevarí, ale zalieva vriacou vodou či vriacou omáčkou, alebo vývarom a nechá 5-10 minút odstáť. Trocha netradičnejšia príprava je nad parou. Behom bublania nad parou sa viac krát zoberie kuskus nabok, premieša. Ak je hotovž zmieša sa s olivovým olejom, alebo maslom. Je vynikajúci pripravený na sladko i na slano.

    Prečo kuskus zaradiť do jedálnička?

    Pretože obsahuje minimálne percento tuku, vitamíny B, E, vápnik, fosfor, železo, vlákninu a veľa uhľohydrátov. Najzdravší je celozrný (cenovo drahší), pretože obsahuje aj šupku, ktorá si zachová viac vitamínov a vlákniny. Je výborný na cievy, preto by ho mali jesť ľudia s srdcovo cievnymi ochoreniami, predchádza rakovine a zlepšuje činnosť čriev. Vhodný je aj pre ľudí s vysokým krvným tlakom a cholesterolom.

    (Visited 767 times, 1 visits today)

    Kroky

    1
    Hotovo

    Predhrej si rúru na 200 stupňou, teplovzdušnú na 180, plynovú na značku 4.

    2
    Hotovo

    Prepol si papriky na polovicu, odstráň semienka a daj na 10-12 minút zapiecť reznými plochami smerom nahor do rúry.

    3
    Hotovo

    Vytlač šťavu z citróna na 1 polievkovú lyžicu a daj do misky. Pridaj opláchnutý koriander nakrájaný na menšie kúsky, 2/3 kozieho syra, 1 lyžicu olivového oleja, mlieko a troška citrónovej kôry a všetko spolu poriadne premiešaj . Zatiaľ odlož nabok. (ZMES 1).

    4
    Hotovo

    Cibuľu si pekne olúp, pokrájaj na jemno a smaž vo zvyšnom oleji (2 polievkové lyžice). Pridaj drvenú rascu a hrozienka. Prilej vývar a nechaj všetko spolu prevrieť. Dochuť 2 lyžicami citrónovej šťavy, soľou a korením.

    5
    Hotovo

    Do misky si priprav kuskus a zalej ho touto zmesou. (Sem tam premiešaj, podľa návodu na obale).

    6
    Hotovo

    Ak máš hotový kuskus, pridaj doň ZMES 1. Premiešaj a ochutnaj. Môžeš poprípadne dochutiť soľou či korením a naplňiť papriky. Na vrch zmesi dolož zvyšný kozí syr.

    7
    Hotovo

    Rúru si nastav na grilovanie a už len krátko nechaj v rúre grilovať.

    8
    Hotovo

    TIP: Do zmesi 1 vyskúšaj dať aj pár kúskov orieškov. Sú zdravé a nič tým nepokazíš.

    Anna

    Ahojte, volám sa Anna a mám 30 rokov. Som veľmi rada, že môžem byť prostredníctvom mojich receptov súčasťou Akadémie krásy a RECEPTOV na chudnutie. Chcem vám ukázať, že sa dá variť nie len zdravo, ale aj chutne. Riadim sa príslovím: Si to, čo ješ. Verím, že veľa druhov ovocia, zeleniny či bylín má v sebe liečivú silu, čo najlepšie poznali naše staré mamy. Škoda, že v tomto modernom svete na to často zabúdame.

    predchádzajúci
    Fit kokosová roláda
    ďalší
    Výborná Hokkaido polievka + SMOOTHIE
    predchádzajúci
    Fit kokosová roláda
    ďalší
    Výborná Hokkaido polievka + SMOOTHIE

    Napíš, čo si myslíš o tomto RECEPTE